Ο μεγάλος Raymond Chandler

chandler«Δεν βλέπω ποιος θα μπορούσε να τον ξεπεράσει» έγραψε ο Σόμερσετ Μωμ για τον Ρ. Τσάντλερ κι αν ψάχνετε απάντηση στο ερώτημα, δεν θα τη βρείτε εύκολα. Μαζί με τον Ντάσιελ Χάμετ αποτελούν τους πατέρες του πραγματικού νουάρ μυθιστορήματος. Αρνούνται τη χιλιοπαιγμένη φόρμα του εγκλήματος που αναζητά πατρότητα. Κι έβαλαν το αστυνομικό μυθιστόρημα στη θέση που του αξίζει: Ένα κορυφαίο είδος λογοτεχνίας.

Read more...

Ο “γενάρχης” Dashiell Hammett

hammettΟ Dashiell Hammett είναι ο γενάρχης της noir λογοτεχνίας. Ότι και να πεις είναι απελπιστικά λίγο για τον ουσιαστικό ιδρυτή της noir λογοτεχνίας. Μαζί με τον Chandler εγκαινιάζουν το hardboiled, το σκληρό αστυνομικό διήγημα – και το είδος περνά σε άλλο επίπεδο.

Ο Hammett γράφει σκληρά και ρεαλιστικά. Παραδέχονται όλοι ότι έγραψε όπως κανένας δεν είχε ποτέ ξαναγράψει. Τη μεγαλύτερη σημασία έχει ότι αυτό το είπε ο ίδιος ο Raymond Chandler, σύγχρονός του στη ζωή, λίγο μεταγενέστερος στα γραπτά. Τέλος τα αφηγηματικά διηγήματα μυστηρίου στην αγγλική ύπαιθρο. Τέλος τα αστυνομικά αινίγματα του “βρες τον δολοφόνο”. Ο Hammett γεννά ένα νέο είδος που παίρνει αποφασιστικό διαζύγιο και από την παραλογοτεχνία και από τον λογοτεχνισμό. Δεν γράφει για να περιγράψει την ανία της αστικής τάξης. Δεν γράφει για να περιγράψει το αδιέξοδο της μικροαστικής τάξης. Γράφει noir μυθιστόρημα επειδή συνιστά βίαιη κοινωνική παρέμβαση, καταπώς αποφαίνεται ο Jean Patrick Manchette, πενήντα χρόνια μετά.

Read more...
Subscribe to this RSS feed