Η παγωμένη πριγκίπισσα

Η πριγκίπισσαΠολύ καλή, πυκνή και πολυεπίπεδη αστυνομική ιστορία, που στέκεται ελάχιστα κάτω από τα καλύτερα σκανδιναβικά έργα.

Η Camilla Lackberg είναι μια συγγραφέας στα χνάρια της Agatha Christie. Από μικρή είχε ίνδαλμα την μεγάλη κυρία του αστυνομικού, σε παιδική ηλικία είχε διαβάσει όλα τα έργα της και αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αν και μας προδιαθέτει αρνητικά η παραπάνω ιστορία, η Lackberg τα καταφέρνει καλά. Με την υπερατλαντική μέθοδο των σεμιναρίων δημιουργικής γραφής, δημιουργεί σειρά ιστοριών που διαδραματίζονται στο ψαροχώρι που η ίδια μεγάλωσε. Η γραφική Φιελμπάκα ένα χωριό με περίπου χίλιους μόνιμους κατοίκους που όμως σφύζει από τουρίστες το καλοκαίρι, είναι ο τόπος των αστυνομικών ιστοριών της Lackberg.

Read more...

Ο ιεροκήρυκας

Ο ιεροκήρυκαςΤο δεύτερο βιβλίο της Camilla Lackberg που εκδίδεται στα ελληνικά. Έχει προηγηθεί “η παγωμένη πριγκίπισσα” που μας σύστησε τη γραφική Φιελμπάκα, ένα ψαροχώρι στη βορειοδυτική πλευρά της Σουηδίας με κολασμένα μυστικά και άγρια εγκλήματα.

Όσο κι αν δύσκολα το πιστεύετε ο “ιεροκήρυκας” εξελίσσεται σε ένα καυτό καλοκαίρι. Η λέξη καυτό για τη Σουηδία είναι δυσκολοχώνευτη, αλλά έτσι είναι, αφού έτσι θέλει η συγγραφέας. Το δεύτερο δυσκολοχώνευτο στοιχείο της ιστορίας μας είναι ότι ο κεντρικός ήρωας Πάτρικ, αστυνομικός στο επάγγελμα, δεν είναι ούτε αλκοολικός, ούτε ανισόρροπος, ούτε καλτ, ούτε μονόχνωτος, ούτε ζόρικος. Ανατρέπεται έτσι η πλούσια παράδοση κάθε καλού σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος που θέλει τους ντετέκτιβ σκοτεινούς και αυτοκαταστροφικούς τύπους. Ο Πάτρικ είναι ευχάριστος άνθρωπος, με ισορροπημένη ζωή, περιμένει να γίνει μπαμπάς από την αγαπημένη του Ερίκα. Επιπλέον είναι το όνειρο κάθε πεθεράς. Αυτό είναι το δεύτερο περίεργο στοιχείο της ιστορίας.

Read more...
Subscribe to this RSS feed