Ηλιακή καταιγίδα

al iliakiΗ αστυνομική επιθεωρήτρια Άννα Μαρία Μέλα κοιμάται ανήσυχα το χάραμα. Τα σύννεφα έχουν καλύψει τον ουρανό και το δωμάτιο είναι σκοτεινό. Λες κι ο Θεός έχει κουπώσει όλη την πόλη με την παλάμη του, κατά τον ίδιο τρόπο που ένα παιδί κουπώνει ένα έντομο για να μην του φύγει. Τώρα όποιος μπήκε στο παιχνίδι δεν πρόκειται να ξεφύγει.

Η Άννα Μαρία Μέλα είναι η μία από τις δύο ηρωίδες της “Ηλιακής Καταιγίδας”. Ομολογουμένως πρωτότυπη ιδέα, μια αστυνομική επιθεωρήτρια κοντή, αλογομούρα, έγκυος στο μήνα της, να τρέχει πέρα δώθε για να ανακαλύψει τον ένοχο της άγριας δολοφονίας του ιεροκήρυκα Βίκτορ Στράντγκορντ.

Η άλλη ηρωίδα είναι η Ρεμπέκα Μάρτινσον, φίλη του νεκρού από παλιά, που εγκαταλείπει τα καθήκοντά της σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο για να συνδράμει τη Σάνα, αδελφή του Βίκτορ. Η Ρεμπέκα επιστρέφει στη γενέτειρά της στη Βόρεια Σουηδία, τόσο βόρεια που το χιόνι ενώνεται με το Βόρειο Σέλας στον νυχτερινό ουρανό.

Σελίδα τη σελίδα η ιστορία ξετυλίγεται με αναδρομές στο παρελθόν, τότε που η Ρεμπέκα, η Σάνα και ο Βίκτορ ήταν μια παρέα νεαρών ενταγμένων με ζήλο στην τοπική εκκλησία. Χρόνια μετά και με αφορμή τη δολοφονία του Βίκτορ, αποκαλύπτεται όλο το βρώμικο κουβάρι της θρησκευτικής μπίζνας που έστησαν οι πάστορες της Εκκλησίας.

Ο Βίκτορ είναι θύμα της συνωμοσίας. Η Σάνα είναι θύμα του εαυτού της, κλεισμένη στη “φούσκα” όπως αναφέρει η κόρη της, μια μητέρα ανίκανη να υπερασπίσει τον εαυτό της και τα παιδιά της, αλλά με έμμεση ευθύνη για τα γεγονότα.

Η Ρεμπέκα με επίπονη βουτιά στο παρελθόν της κρατάει τις κόρες της Σάνα και προσπαθεί να τη βγάλει από το κάδρο των υπ όπτων. Με τη βοήθεια ενός δίκαννου τελικά θα τα καταφέρει... Ιδιαίτερο στοιχείο είναι η δύσκολη σχέση της Ρεμπέκα με τη Σάνα. Σχέση που αφήνει και τις δύο πληγωμένες αλλά και συνδεδεμένες κατά έναν περίεργο τρόπο. Η εξέλιξη της ιστορίας πληγώνει και αποδομεί τους χαρακτήρες, γεννά κούραση και κατάρρευση καθώς σκοτεινά μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια. Κανένας δεν βγαίνει αλώβητος και το ενδιαφέρον κρατιέται μέχρι το τέλος.

Σε μια βαριά παγωμένη και τελείως σκοτεινή ατμόσφαιρα, η Asa Larsson παλεύει να φανεί αντάξια των μεγάλων παραδόσεων της Σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Η ηλιακή καταιγίδα είναι ένα σχετικά καλό μυθιστόρημα, με καλή ανάδειξη των χαρακτήρων, υστερεί όμως στην πλοκή, αποτελεί περισσότερο θρίλερ παρά νουάρ, με καλές λογοτεχνικές στιγμές, αλλά χωρίς να περνά τον υψηλό πήχη των βόρειων χωρών. Βραβευμένο μυθιστόρημα στο εξωτερικό, με καλές κριτικές που μου φάνηκαν κάπως υπερβολικές.32

Login to post comments