Χωρίσαμε τη noir λογοτεχνία σε κάποιες βασικές κατηγορίες: Πρώτοι οι γεννήτορες του αστυνομικού μυθιστορήματος, τόσο χρονολογικά, όσο και υφολογικά: Από τον Conan Doyle μέχρι την Agatha Christie.

Μετά οι κλασικοί του είδους: Hammett, Chandler, Thompson, Macdonald και άλλοι. σημαντικός "κλάδος" του noir είναι το πολιτικό - κατασκοπευτικό μυθιστόρημα (Green, Ambler, Le Carre). Ακολουθούν οι Γάλλοι του neopolar με βασικό εκπρόσωπο τον Manchette.

Και τέλος, οι σύγχρονοι Αμερικανοί, Σκανδιναβοί, Αγγλοσάξωνες, Ανατολικοευρωπαίοι, Μεσόγειοι και λοιπές φυλές του κόσμου του noir. Η κατάταξη είναι αυθαίρετη, αφορά κυρίως γεωγραφικά κριτήρια, αλλά είναι ένας τρόπος να ταξιδέψει κανείς στο μαύρο μυθιστόρημα.

Items filtered by date: January 2014

The killer inside me (2010)

Ο Δολοφόνος Μέσα μου είναι κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας του μεγάλου Jim Thomson. Πρόκειται για τη δεύτερη (και καλύτερη) κινηματογραφική εκδοχή ενός από τα σημαντικότερα έργα του Αμερικανού συγγραφέα, σε σκηνοθεσία του Michael Winterbottom. Ο Casey Affleck κρατά τον ρόλο του βοηθού σερίφη Lou Ford σε μια μικρή πόλη στο Δυτικό Τέξας. Πέρα από εκπρόσωπος του νόμου, είναι επίσης ψυχοπαθής, σαδιστής απέναντι στις γυναίκες και κατά συρροή δολοφόνος.

Read more...
Subscribe to this RSS feed