Χωρίσαμε τη noir λογοτεχνία σε κάποιες βασικές κατηγορίες: Πρώτοι οι γεννήτορες του αστυνομικού μυθιστορήματος, τόσο χρονολογικά, όσο και υφολογικά: Από τον Conan Doyle μέχρι την Agatha Christie.

Μετά οι κλασικοί του είδους: Hammett, Chandler, Thompson, Macdonald και άλλοι. σημαντικός "κλάδος" του noir είναι το πολιτικό - κατασκοπευτικό μυθιστόρημα (Green, Ambler, Le Carre). Ακολουθούν οι Γάλλοι του neopolar με βασικό εκπρόσωπο τον Manchette.

Και τέλος, οι σύγχρονοι Αμερικανοί, Σκανδιναβοί, Αγγλοσάξωνες, Ανατολικοευρωπαίοι, Μεσόγειοι και λοιπές φυλές του κόσμου του noir. Η κατάταξη είναι αυθαίρετη, αφορά κυρίως γεωγραφικά κριτήρια, αλλά είναι ένας τρόπος να ταξιδέψει κανείς στο μαύρο μυθιστόρημα.

Η προμήθεια

gp cutΟ Pelecanos με την Προμήθεια (The Cut) ανανεώνει τη θεματική του. Σταθερά σημεία είναι η Ουάσιγκτον, η ελληνική καταγωγή του ήρωά του, ο αέναος φόρος τιμής στο κλασικό noirκαι η ποιότητα κάθε νέου βιβλίου του μεγαλύτερου ίσως συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών.

 

Ο Pelecanos αποφασίζει να κινηθεί στον κόσμο των βετεράνων στρατιωτών του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Έχουν περάσει λίγα μόλις χρόνια από την 11η Σεπτέμβρη και την συνακόλουθη (και άσχετη) εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ για να κυνηγήσουν τους «τρομοκράτες» και τις «πυρηνικές κεφαλές» του Σαντάμ Χουσεΐν. Χωρίς να βαρύνεται από την ήττα του Βιετνάμ και χωρίς να πιέζεται από κάποιο αντίστοιχο φιλειρηνικό κίνημα, η αμερικανική κοινωνία φαίνεται να μην μπορεί να επανεντάξει ομαλά τους νεαρούς που έστειλε στην άλλη άκρη του κόσμου και επέστρεψαν ακρωτηριασμένοι σωματικά ή ψυχικά. Αυτή την πραγματικότητα προσπαθεί να αποτυπώσει ο Pelecanos.

Ο Σπίρο Λούκας είναι ένας τέτοιος βετεράνος. Εικοσιεννιά ετών, δυνατός και ωραίος, δουλεύει ως ντετέκτιβ που βρίσκει πράγματα. Αφού ξεμπλέξει ένα νεαρό από μια άδικη κατηγορία των αστυνομικών αρχών, βρίσκεται προσκεκλημένος του πατέρα του νεαρού. Μόνο που πρόκειται για τον Ανουάν Χόκινς, έναν έμπορο ναρκωτικών που βρίσκεται στη φυλακή. Ο υπόδικος ντήλερ του ζητά να βρει ένα «χαμένο πακέτο» 15 κιλών μαριχουάνας που εξαφανίστηκε. Η προμήθεια (“the cut”) του Σπίρο Λούκας θα είναι το 40% της αξίας του.

Χωρίς να ηθικολογεί και να κρίνει, αλλά με δικιά του ηθική και ιδιαίτερη κρίση, ο Σπίρο Λούκας σκαλίζει τον κόσμο των μαλακών ναρκωτικών της πρωτεύουσας. Σχετίζεται με τη νεαρή κοπέλα του δικηγόρου που τον τροφοδοτεί με πελάτες, και ταυτόχρονα κάνει περιστασιακή σχέση με μια μεγαλύτερη. Παρακολουθεί υπόπτους, κάνει ποδηλασία και καγιάκ, γυμνάζεται, φροντίζει το σώμα του, αγαπά τη μητέρα του και τον αδελφό του. Είναι υιοθετημένος από ελληνική οικογένεια και ο επίσης υιοθετημένος αδελφός του είναι μαύρος. Ο Pelecanos δείχνει ακόμη μια φορά την εμμονή του στις κοινότητες των μαύρων και των μεταναστών.

Με ρυθμό και αφηγηματική απλότητα ξετυλίγεται η ιστορία μας. Ο Λούκας ανακαλύπτει ένα βρώμικο κύκλωμα μπάτσων, εμπόρων ναρκωτικών και φονιάδων που βρίσκεται πίσω από το χαμένο πακέτο. Καταλαβαίνει στην πορεία ότι ο εργοδότης του δεν είναι ένας «καθαρός» έμπορος ναρκωτικών, καθώς δεν διστάζει να πουλήσει τους συνεργάτες του.

Μοναχικά και μεθοδικά ο Λούκας σχεδιάζει τις κινήσεις του. Η απαγωγή του έφηβου μαθητή, μοναδικού μάρτυρα της αρπαγής του «πακέτου» θα τον κάνει ακόμη πιο βέβαιο και αποφασισμένο για την επερχόμενη σύγκρουση. Το σκηνικό που στήνεται μοιάζει με μονομαχία, μόνο που το στήνει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Φυσικά, ο γνωστός επίλογος - μοτίβο του Pelecanos εμφανίζεται και εδώ. Ο Λούκας θα καθαρίσει την υπόθεση κρατώντας την ιστορία μυστική από συνεργάτες και αστυνομία.

Κρατώντας το γνωστό ύφος στο γνωστό ύψος, η «Προμήθεια» αποτελεί μια μικρή αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τα προηγούμενα μυθιστορήματα του Pelecanos. Λιγότερο noir και περισσότερο αστυνομικό. Ο Λούκας μοιάζει λίγο με τους μάτσο ήρωες που κατέκλυσαν το κλασικό αμερικανικό φιλμ νουάρ στη δύση του. Αρρενωποί, δυνατοί, με επιτυχία στις γυναίκες, με πολύ λιγότερους εσωτερικούς δαίμονες από τους προκατόχους τους, λιγότερο γκρίζοι, περισσότερο λευκοί.

Η Προμήθεια δε φτάνει το ύψος προηγούμενων ιστοριών του Pelecanos. Παραμένει όμως μια εξαιρετική επιλογή αστυνομικής ιστορίας στη σύγχρονη Αμερική.

Last modified onTuesday, 05 May 2015 14:42
More in this category: « Δίλημμα Δικαίου
Login to post comments