Items filtered by date: December 2013

Απόψεις για το Δίκαιο και την Κοινωνία στο αμερικανικό αστυνομικό μυθιστόρημα (Η περίπτωση του "Κόκκινου θερισμού")

Κόκκινος θερισμός1. Εισαγωγή

Ως αστυνομικό έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζουμε το μυθιστόρημα, του οποίου η πλοκή ακολουθεί, λιγότερο ή περισσότερο πιστά, την εξής πορεία: Ένα ή περισσότερα εγκλήματα αποκαλύπτονται, χωρίς ο ένοχος να γίνεται γνωστός στον αναγνώστη. Ένας "ερευνητής" (με την ευρεία έννοια, άσχετα με ποια τυπική ιδιότητα) αρχίζει να ερευνά για τον ένοχο, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και ενδείξεις. Ο ένοχος αποκαλύπτεται και παραδίδεται στη δικαιοσύνη.

Read more...

Νουάρ μυθιστόρημα, Ιστορία και Αριστερά

Η Αριστερά και το νουάρ μυθιστόρημαΓιατί η Αριστερά διαβάζει νουάρ; Από πού και ως που άνθρωποι που ασπάζονται μια ιδεολογία η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποθεώνει τις κατασταλτικές πρακτικές και τα όργανά τους, την αστυνομία λόγου χάρη, αρέσκονται να καθαρίζουν το μυαλό τους διαβάζοντας για το πώς ένας ιδιωτικός ντεντέκτιβ ή ένας συνήθως όχι και τόσο καθαρός «μπάτσος» λύνει εγκληματικές υποθέσεις; Ακόμη, γιατί οι περισσότεροι από τους πρωτοπόρους συγγραφείς νουάρ μυθιστορημάτων ήταν αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων ή και οργανωμένοι για χρόνια στην Αριστερά; Ή γιατί ο γράφων, που καμία σχέση δεν έχει με τη λογοτεχνική κριτική, τα ρεύματα και τις τεχνικές της λογοτεχνικής γραφής, όχι απλώς αρέσκεται να διαβάζει νουάρ μυθιστορήματα αλλά τολμά να γράψει μερικές σκέψεις εν είδει λογοτεχνικής παρουσίασης γι’ αυτό το πάθος του;

Read more...

Ο μεγάλος Raymond Chandler

chandler«Δεν βλέπω ποιος θα μπορούσε να τον ξεπεράσει» έγραψε ο Σόμερσετ Μωμ για τον Ρ. Τσάντλερ κι αν ψάχνετε απάντηση στο ερώτημα, δεν θα τη βρείτε εύκολα. Μαζί με τον Ντάσιελ Χάμετ αποτελούν τους πατέρες του πραγματικού νουάρ μυθιστορήματος. Αρνούνται τη χιλιοπαιγμένη φόρμα του εγκλήματος που αναζητά πατρότητα. Κι έβαλαν το αστυνομικό μυθιστόρημα στη θέση που του αξίζει: Ένα κορυφαίο είδος λογοτεχνίας.

Read more...

High Sierra (1941)

Ταινία του Raoul Walsh με πρωταγωνιστή τον Humphray Bogart. Δίπλα του η Ida Lupino. Το σενάριο βασίστηκε στη νουβέλα του W.R. Burnett και το διασκεύασε ο κολλητός του Bogart ο John Huston. Μάλλον γκαγκστερική παρά νουάρ η ταινία, έμεινε στην ιστορία σαν ο πρώτος μεγάλος ρόλος του Bogart. Από τότε και μετά ο Bogart γίνεται είδωλο, πρωταγωνιστεί στο Γεράκι της Μάλτας, στην Καζαμπλάνκα, για να απογειωθεί συναντώντας την Laureen Bacall.

Read more...

The maltese falcon (1941)

Το γεράκι της Μάλτας είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του John Huston, η δεύτερη πρωταγωνιστική δουλειά του Bogart, η καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Dashiell Hammett και η αληθινή απαρχή των φιλμ νουάρ.

Read more...

Ο υπνωτιστής

Ο υπνωτιστήςΉταν ώρα να εκθρονιστεί ο Stieg Larsson από την κορυφή των μπεστ σέλερ στη Σουηδία, κι αυτό έγινε με τον Υπνωτιστή του Lars Kepler. Δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμα τα μεγέθη, αλλά δεν πειράζει. Στην πραγματικότητα ο Lars Kepler είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο ζεύγους που φαίνεται να απολαμβάνει τόσο το νουάρ ώστε δοκίμασε την τύχη του σε αυτό.

Read more...

Δίλημμα Δικαίου

Δίλημμα δικαίουΜια ιστορία γουέστερν σε υπόκρουση Ένιο Μορικόνε, που είναι ταυτόχρονα μια έξοχη αφήγηση του κοινωνικού περιθωρίου, του ανίκητου ρατσισμού και του αδιέξοδου έρωτα. Αν και ο Pelecanos δεν γράφει κλασσικές αστυνομικές ιστορίες, αυτή εδώ αποτελεί εξαίρεση. Ο Pelecanos στο Δίλημμα Δικαίου (Right as Rain) προσφέρει πλοκή, ατμόσφαιρα, ένταση, και κορύφωση στον κλασσικό νουάρ τόνο. Στο γνωστό μελαγχολικό, νοσταλγικό, σκοτεινό και ταυτόχρονα γλυκό ύφος που γράφει για την Ουάσινγκτον.

Read more...

Φλεγόμενη πόλη

Φλεγόμενη ΠόληΑπλά τέλειο. Ένας κορυφαίος λογοτέχνης γράφει εξαιρετικά μια σκληρή ιστορία. Ο G.Pelecanos έχει το χάρισμα και την τύχη να είναι ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της δεκαετίας μας. Το ότι γράφει noir ιστορίες είναι δική μας τύχη.

Read more...

Το αστέρι του διαβόλου

Το αστέρι του διαβόλουΤο τρίτο βιβλίο του Jo Nesbo από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι στην πραγματικότητα το πέμπτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό επιθεωρητή Χάρι Χόλε. Τα δύο πρώτα δεν έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα. Το τρίτο και το τέταρτο (Ο κοκκινολαίμης και Νέμεσις αντίστοιχα) εισήγαγαν στη χώρα μας τον κορυφαίο Νορβηγό και τον ήρωά του. Όπως κάθε Σκανδιναβός αστυνομικός που σέβεται τον εαυτό του, ο Χάρι Χόλε είναι σκοτεινός, αλκοολικός, λίγο παρακμιακός, μοναχικός λύκος, σε μόνιμη σύγκρουση με τον εαυτό του και την εργασία του.

Read more...

Νέμεσις

ΝέμεσιςΤο δεύτερο βιβλίο στην Ελλάδα του Jo Nesbo, του Νορβηγού συγγραφέα που πουλάει τρελά στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Το πρώτο είναι ο Κοκκινολαίμης, μια φιλόδοξη και βραβευμένη ιστορία κατάδυσης στο παρελθόν της Νορβηγίας. Δυστυχώς τα δύο πρώτα βιβλία δεν έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά – ούτε επομένως και στα Ελληνικά.

Read more...
Subscribe to this RSS feed