Μοιραία Πράγα

pk pragueΟ Philip Kerr επιχειρεί να καταγράψει συστηματικά και πολυεπίπεδα την πραγματικότητα της -υπό ναζιστική κατοχή- Ευρώπης. Η τριλογία του Βερολίνου που προηγήθηκε εκδοτικά αποτυπώνει σε τρεις χρόνους τη ζωή στο ναζιστικό και μεταπολεμικό Βερολίνο. Η Μυστηριώδης Πράγα που ακολουθεί, διαδραματίζεται το φθινόπωρο του 1941, όταν η ναζιστική προέλαση κολλάει λίγα χιλιόμετρα πριν τη Μόσχα και η αήττητη Βέρμαχτ αντιμετωπίζει για πρώτη φορά το φάσμα της ήττας. Πρωτόγνωρο συναίσθημα για την ηγεσία και το λαό της Γερμανίας που είχε συνηθίσει στις εντυπωσιακές και γρήγορες νίκες.

Ο Μπέρναρντ Γκούντνερ είναι κομισάριος της αστυνομίας του Βερολίνου. Υπηρέτησε στο Ανατολικό Μέτωπο όπου είδε τη μαζική εξόντωση των πρώτων κυμάτων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γύρισε απογοητευμένος και τσακισμένος, με τους ομαδικούς τάφους να στοιχειώνουν τον ύπνο του. Τον στοιχειώνει επίσης η γνωριμία του με τον άνθρωπο με τη σιδερένια καρδιά, τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, επικεφαλής της Γκεστάπο, αγαπημένο παιδί του Χιτλερ, αδίστακτο διώκτη αντιστασιακών, Εβραίων και ομοφυλόφιλων.

Ερευνά το φόνο ενός Ολλανδού εργάτη σιδηροδρόμων όταν πέφτει πάνω στη γοητευτική Αριάνε Τάουμπερ. Τη γλιτώνει από μια απόπειρα βιασμού, μόνο που την επόμενη μέρα η Γκεστάπο τον καλεί να διερευνήσει το φόνο του επίδοξου βιαστή. Ο λόγος; Πρόκειται για Τσέχο κατάσκοπο. Ο Γκούντνερ καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα νήμα σύνδεσης ανάμεσα στην -ερωμένη του πλέον- Αριάνε και στην τσέχικη κατασκοπεία. Αλλά επειδή ο έρωτας τυφλώνει, ο μεσήλικας ερωτευμένος κομισάριος, επιχειρεί να την καλύψει.

Κατά διαβολική σύμπτωση, προσκαλείται στην Πράγα από τον «προστάτη του Ράιχ» Ράινχαρντ Χάιντριχ. Ο ηγέτης των ναζί τον θέλει για σωματοφύλακά του καθώς έχει υπάρξει ήδη μια απόπειρα δολοφονίας του. Στην πραγματικότητα τον καλεί να διαλευκάνει μια δολοφονία αξιωματικού στον Πύργο του, λίγο έξω από την Πράγα, όπου είναι καλεσμένοι αξιωματούχοι των ναζί, φίλοι του Χάιντριχ. Κάποιος από αυτούς είναι ο δολοφόνος. Κάποιος από αυτούς είναι και ο υψηλά ιστάμενος κατάσκοπος των Τσέχων που περνά πληροφορίες στην εξόριστη στο Λονδίνο τσέχικη κυβέρνηση.

Η έρευνα για τη δολοφονία είναι στην πραγματικότητα έρευνα για να ξετρυπωθεί ο κατάσκοπος. Ο Γκούντνερ το καταλαβαίνει αργά, καθώς αντιλαμβάνεται την πανουργία του οικοδεσπότη του. Βρίσκει τον πέρα από κάθε προσδοκία ένοχο της δολοφονίας και με την ανάκριση οδηγείται στην αποκάλυψη και του κατασκόπου. Μόνο που το νήμα που συνδέει το μηχανισμό της κατασκοπείας θα αποδειχθεί επίπονο για τον ίδιο.

Ο Kerr αναπλάθει μια εποχή που την ξέρει καλά, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ιστορικές φιγούρες των ναζί, σε μια πόλη που ζει τον πόλεμο ηπιότερα από το Βερολίνο. Ο συγγραφέας ανατέμνει την ψυχοπαθολογία του ναζισμού και κυρίως αναπλάθει την εποχή. Είναι μια εποχή που ξέρει να τη ζωντανεύει και κυρίως ξέρει ότι η εποχή αυτή προσφέρεται, όσο καμιά άλλη, για το αναγκαίο γκρίζο φόντο του noir μυθιστορήματος.

Η Μοιραία Πράγα είναι ένα κατεξοχήν αστυνομικό μυθιστόρημα, με αναφορές στα κλασικά του είδους (whodunit), με καλές προθέσεις, αξιοπρεπές αποτέλεσμα, υπολειπόμενο όμως του ύψους και της έντασης των πρώτων βιβλίων της σειράς. Σε κάθε περίπτωση, ασκεί τη σκοτεινή γοητεία της σκοτεινότερης εποχής της Ευρώπης. Ο Kerr το γνωρίζει και για αυτό και επιμένει επιτυχώς στο δρόμο του Μπέρναρντ Γκούντνερ.

Η Μοιραία Πράγα είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς του Βερολινέζου κομισάριου της Αστυνομίας.

Τα βιβλία που μέχρι σήμερα (Οκτώβριος 2014) έχουν εκδοθεί είναι:

  1. If the Dead Rise Not (2009, δεν έχει εκδοθεί στα ελληνικά). Είμαστε στο 1934, λίγους μήνες αφού οι Ναζί έχουν έρθει στην εξουσία και μεταφερόμαστε και στο 1954, στην Αβάνα όπου ο Γκούντνερ προσπαθεί ματαίως να ξεχάσει.
  2. Οι Βιολέτες του Μάρτη (Κέδρος, 2003, και στον τόμο Η τριλογία του Βερολίνου, Κέδρος, 2012). Στο Βερολίνο του 1936, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τρία χρόνια αφού οι ναζί έχουν ανέβει στην εξουσία.
  3. Ο χλομός εγκληματίας (Κέδρος, 2003, και στον τόμο Η τριλογία του Βερολίνου, Κέδρος, 2012). Βρισκόμαστε στο Βερολίνο του 1938, ο πόλεμος είναι προ των πυλών και οι διώξεις Εβραίων, ομοφυλόφιλων και αντιφρονούντων κλιμακώνονται.
  4. Μοιραία Πράγα (Κέδρος, 2013). Στην υπό ναζιστική κατοχή Πράγα, φιλοξενούμενος του Χάιντριχ το φθινόπωρο του 1941 ο Γκούντνερ διαλευκάνει μια σικέ δολοφονία. Η γερμανική επέλαση έχει κολλήσει στο βαρύ ρωσικό χειμώνα.
  5. Άνθρωπος χωρίς ανάσα (Κέδρος, 2014). Από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 1943, ο Γκούντνερ συμμετέχει στην «ανακάλυψη» του μαζικού τάφου των Πολωνών στο Κατίν, υπό το προπαγανδιστικό σχέδιο του Γκαίμπελς. Η ήττα στο Στάλινγκραντ προδιαγράφει πλέον την υποχώρηση.
  6. Γερμανικό ρέκβιεμ (Κέδρος, 2003, και στον τόμο Η τριλογία του Βερολίνου, Κέδρος, 2012). Μετά τη ναζιστική κατάρρευση, στο Βερολίνο του 1947, ανάμεσα στους Σοβιετικούς και τους Αμερικάνους, ο Γκούντνερ βασανίζεται από την πείνα, το κρύο και την απιστία.
  7. The One From the Other (2006, δεν έχει εκδοθεί στα ελληνικά). Ο Γκούντνερ βρίσκεται στο Μόναχο το χειμώνα του 1949 και ξεπλένει πρώην ναζί και πλέον πολίτες της καλής μεταπολεμικής κοινωνίας σε μια διαιρεμένη Γερμανία.
  8. A Quiet Flame (2008, δεν έχει εκδοθεί στα ελληνικά). Στο Μπουένος Άιρες του 1950 ο Γκούντνερ προσπαθεί να ξεχάσει όσα έκανε και όσα έγιναν, αλλά το παρελθόν δεν τον αφήνει.
  9. Field Grey (2011, δεν έχει εκδοθεί στα ελληνικά). Το 1954, στην Κούβα, αυτή τη φορά ο Γκούντνερ μπλέκει με τους Αμερικάνους και το FBI.
Last modified onSunday, 12 October 2014 10:08
Login to post comments