Η δικαίωση του αίματος

ir bloodΟ Ian Rankin αφού έκλεισε τη σειρά με τον επιθεωρητή Ρέμπους, ανοίγει έναν νέο κύκλο με τον επιθεωρητή Φοξ. Ο Μάλκολμ Φοξ ανήκει στις Καταγγελίες. Είναι το τμήμα που διερευνά περιστατικά που καταγγέλλονται σε βάρος των αστυνομικών αρχών. Μισητοί από τους συναδέλφους τους, υπό αμφισβήτηση για το αν είναι “κανονικοί αστυνομικοί”, οι Καταγγελίες, ο Φοξ και η ομάδα του, για πρώτη φορά έρχονται αντιμέτωποι με “κανονική υπόθεση”.

Στην πρώτη του περιπέτεια, στη Σκοτεινή Πλευρά, ο Φοξ βρίσκεται στο αγαπημένο Εδιμβούργο και ερευνά συνάδελφο αστυνομικό.

Στην Δικαίωση του Αίματος ο Φοξ και η ομάδα του στέλνονται στο Φάιφ για να διερευνήσουν καταγγελία σε βάρος του αστυνομικού Πολ Κάρτερ, η οποία μάλιστα προέρχεται από τον θείο του, πρώην αστυνομικό Άλαν Κάρτερ. Είναι η πρώτη φορά που ο Ian Rankin φεύγει έστω και λίγο από το Εδιμβούργο.

Η υπόθεση Πολ Κάρτερ είναι ένα παραθυράκι που ανοίγει στον Φοξ μια μεγαλύτερη υπόθεση συνωμοσίας και συγκάλυψης. Ακροβατώντας στα όρια των αρμοδιοτήτων του, ο επιθεωρητής ψάχνει το παρελθόν της Σκοτίας που δεν είναι τόσο ειρηνικό και αθώο όσο νομίζαμε.

Ο καταγγέλων θείος Άλαν Κάρτερ βρίσκεται νεκρός. Είχε προλάβει να πληροφορήσει τον Φοξ ότι ερευνά τον μυστηριώδη θάνατο του Φράνσις Βέρναλ εικοσιπέντε χρόνια πριν, την άνοιξη του 1985. Ο Βέρναλ υπήρξε δικηγόρος, φλογερός ρήτορας του Εθνικιστικού Κόμματος, οργανωτής και ταμίας παράνομων ένοπλων ομάδων που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Την εποχή εκείνη οι Ιρλανδοί ήταν που καταλάμβαναν τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Rankin μας θυμίζει το μερίδιο των Σκωτσέζων.

Η περίεργη αυτοκτονία του Άλαν Κάρτερ βάζει την περιέργεια και το μυαλό του Φοξ να δουλέψουν πυρετωδώς. Ο δικηγόρος Μάνγκολντ που είχε δώσει την έρευνα στον Κάρτερ, ζητά από τον Φοξ να συνεχίσει. Θέλει να μάθει την αλήθεια για τον Βέρναλ, προσπαθώντας να κερδίσει ερωτικά τη χήρα του νεκρού.

Όπλα που θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί, αλλά χρησιμοποιούνται με εικοσιπέντε χρόνια καθυστέρηση, δολοφονίες που βαφτίζονται αυτοκτονίες, μπάτσοι που δίνουν οπλισμό και πληροφορίες στους “τρομοκράτες”, κι όλα αυτά σήμερα, που αναζωπυρώνεται η τρομοκρατική υστερία από κάποιες βόμβες που μπαίνουν σε δάση και ερημιές.

Ο Φοξ μαγεύεται από το παρελθόν. Χρησιμοποιεί την παρούσα υπόθεση σαν προκάλυμμα για να ψάξει περισσότερο. Καταδύεται στην σκοτεινή πλευρά της πρόσφατης ιστορίας της Σκοτίας, όπου οι μυστικές υπηρεσίες δεν το έχουν σε τίποτα να καθαρίσουν αγωνιστές και οι αγωνιστές δεν το έχουν σε τίποτα να προδώσουν ή να αλλάξουν στρατόπεδο.

Βασικό ρόλο στα παλιά γεγονότα φαίνεται ότι έπαιξε η Άλις Γουάτς, μια νεαρή, ερωμένη του Βέρναλ, φλογερή αγωνίστρια της υπόθεσης. Καθώς κι ένας άγνωστος άνδρας, ο Χοκ Άι που κανείς δεν τον ξέρει σήμερα.

Την ιστορία συνοψίζει καλύτερα από όλους ένας πρώην ηγέτης των εθνικιστών που σήμερα είναι σε ψυχιατρική φυλακή:

“Ο Μπερνς το είπε καλύτερα από όλους, ξέρεις: Μας πουλάνε και μας αγοράζουν μ' εγγλέζικο χρυσάφι”.

Ο εθνικός ποιητής της Σκοτίας το 1791 συνόψισε την προδομένη υπόθεση της Σκοτικής Ανεξαρτησίας και με έναν επιπλέον εξαίρετο στίχο: “Τι σωρός από πουλημένα τομάρια σε ένα έθνος”. Σε γενικές γραμμές η ιστορία του Rankin είναι μια υπόθεση εγγλέζικης ασυδοσίας, σκωτσέζικης αγοραπωλησίας και ανθρώπινης ιδιοτέλειας.

Ο Stuart Neville στα Φαντάσματα του Μπέλφαστ εισήγαγε το ιρλανδικό ζήτημα στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο Ian Rankin με τη σειρά του εισάγει το σκωτσέζικο. Δεν παίρνει θέση θετική ή αρνητική. Κρατάει τις αποστάσεις του, υπογραμμίζει τις παλινωδίες και τις προδοσίες των κατά τα άλλα ανιδιοτελών αγωνιστών, αλλά και τις αγριότητες της Μυστικής Αστυνομίας. Τελικά το σκωτσέζικο πρόβλημα της αυτονομίας είναι απλά το φόντο μιας έξυπνης αστυνομικής πλοκής, με ισχυρή δόση πολιτικής κριτικής για τους σκελετούς που κρύβει στις ντουλάπες της η κάθε λογής εξουσία.

Από όλα τα βιβλία του Rankin η Δικαίωση του Αίματος περιέχει ίσως το πιο πολιτικό σχόλιο για ένα πρόβλημα που ακόμα διχάζει τη Σκοτία.

Κατά τα άλλα πρόκειται για ένα μεγάλο βιβλίο, όπως κάθε βιβλίο του Ian Rankin. Εξαιρετικός ρυθμός, πολύ καλή πλοκή, χαρακτήρες με βάθος. Κάτι παραπάνω από το μέσο όρο της μέχρι σήμερα παρουσίας του πολυβραβευμένου συγγραφέα που στον αγγλοσαξωνικό χώρο διεκδικεί τον τίτλο του “βασιλιά του αστυνομικού”.

Login to post comments