Κλεμμένες ψυχές

κλεμένες ψυχέςΟ Stuart Neville γράφει το τρίτο βιβλίο γύρω από τον επιθεωρητή Τζακ Λένον του Μπέλφαστ, μόνο που απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το αρχικό και συγκλονιστικό πρώτο βιβλίο της σειράς. Γιατί τα «Φαντάσματα του Μπέλφαστ» δεν ήταν απλά μια εντυπωσιακή είσοδος του Μπέλφαστ στη σκηνή της αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά η εξαιρετική αφήγηση μιας noirιστορίας στο πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων που καθόρισαν τη ζωή και την πραγματικότητα στη Β. Ιρλανδία τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανατριχιαστική φιγούρα του Τζέρι Φέγκαν λείπει, και αυτό από μόνο του φέρνει το τρίτο βιβλίο της σειράς σε μειονεκτική θέση.

Με αυτά και με αυτά, δεν σημαίνει ότι οι «Κλεμμένες Ψυχές» είναι κακό, ή έστω μέτριο βιβλίο. Είναι πολύ καλή αστυνομική ιστορία, που έχει όμως την ατυχία να συγκρίνεται με τα «Φαντάσματα του Μπέλφαστ». Έχει την επιπλέον –για εμένα άτυχη- επιλογή να βγει από το πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο του Μπέλφαστ και να μείνει ως μια ιστορία trafficking και serial killer με μικρές πινελιές από τη σύγκρουση Πιστών – Ρεπουμπλικάνων και πολιτικής/αστυνομικής διαφθοράς.

Η υπόθεση έχει να κάνει με την Γκάλια, νεαρή από την Ουκρανία με αξιοσημείωτες αντοχές, η οποία πέφτει θύμα ενός λιθουανικού κυκλώματος πορνείας στο Μπέλφαστ. Ο «πρώτος πελάτης» της πέφτει νεκρός από την ίδια, με κομμένο λαιμό. Η ατυχία είναι ότι πρόκειται για το μικρό αδελφό του Αρτούρας Στράζντας, επικεφαλής του κυκλώματος.

Οι δύο μπράβοι – νταντάδες του μικρού αδελφού του αφεντικού θέλουν να ξεφορτωθούν και το πτώμα και την κοπέλα, φοβούμενοι την οργή του αφεντικού, αλλά το ξεφόρτωμα στραβώνει και η Γκάλια ξεφεύγει. Ισχύει όμως στην περίπτωσή της το «από τη Σκύλα στη Χάρυβδη» καθώς πέφτει στα χέρια ενός παρανοϊκού θρησκόληπτου.

Το ένα πτώμα θα φέρει κι άλλα, καθώς ο Αρτούρας Στράζντας κυνηγά τους δύο μπράβους, χρησιμοποιώντας τον επαγγελματία φονιά Χέρκους. Η μητέρα Στράζντας, ψυχή της επιχείρησης, που προκαλεί φόβο ακόμη και στο γιό της, επιμένει για την πόρνη: Τη θέλει νεκρή. Τα όπλα του κυκλώματος είναι ισχυρά καθώς διαθέτουν πρόσβαση στα υψηλά κλιμάκια της αστυνομίας.

Την υπόθεση των δολοφονιών αναλαμβάνει ο Τζακ Λένον. Καθολικός αστυνομικός (πράγμα πρωτοφανές για τη Β. Ιρλανδία) από τη δεκαετία του 80, πρώην της Μαρί ΜακΚένα και πατέρας της μικρής Έλεν. Η Μαρί σκοτώθηκε κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης λογαριασμών μεταξύ του υπόκοσμου των Ρεπουμπλικάνων και του Τζέρι Φέγκαν, κι έτσι η Έλεν μένει μαζί με τον πατέρα της. Ο Τζακ Λένον πηγαινοέρχεται ανάμεσα στην κάθαρση και τη βρωμιά, έχοντας την Έλεν να τον τραβά από τη μια μεριά και το αμαρτωλό παρελθόν, τις τύψεις και την αστυνομική διαφθορά να τον τραβάνε από την άλλη.

Η διπλή αναζήτηση της Γκάλια, από τη μια του Χέρκους (για να τη σκοτώσει), από την άλλη του Λένον (για να τη γλυτώσει), θα οδηγήσει στη σωτηρία της και θα οφείλει πολλά στην αδάμαστη θέλησή της να ζήσει. Το τέλος θα έρθει με το συνήθη ολίγον χολιγουντιανό φινάλε που μας συνηθίζει ο Neville, αλλά και με νέα υπενθύμιση του βάθους και της έκτασης της διαφθοράς και των συγκρούσεων στο εσωτερικό της αστυνομίας.

Οι «Κλεμμένες Ψυχές» είναι μια γρήγορη και πολύ καλή αστυνομική ιστορία, στα πρότυπα των σύγχρονων θρίλερ. Χάνει συγκρινόμενη με την αρχική ιστορία των «Φαντασμάτων του Μπέλφαστ», άλλωστε τύποι σαν τον Τζέρι Φέγκαν ούτε εμφανίζονται συχνά στη λογοτεχνία, ούτε και πρέπει να εξαντλούνται. Κατά τα άλλα ο Stuart Neville κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και όποιος διαβάσει τις «Κλεμμένες Ψυχές» δεν θα πάρει ανάσα.

Read more...

Η δικαίωση του αίματος

ir bloodΟ Ian Rankin αφού έκλεισε τη σειρά με τον επιθεωρητή Ρέμπους, ανοίγει έναν νέο κύκλο με τον επιθεωρητή Φοξ. Ο Μάλκολμ Φοξ ανήκει στις Καταγγελίες. Είναι το τμήμα που διερευνά περιστατικά που καταγγέλλονται σε βάρος των αστυνομικών αρχών. Μισητοί από τους συναδέλφους τους, υπό αμφισβήτηση για το αν είναι “κανονικοί αστυνομικοί”, οι Καταγγελίες, ο Φοξ και η ομάδα του, για πρώτη φορά έρχονται αντιμέτωποι με “κανονική υπόθεση”.

Read more...

Μοιραία Πράγα

pk pragueΟ Philip Kerr επιχειρεί να καταγράψει συστηματικά και πολυεπίπεδα την πραγματικότητα της -υπό ναζιστική κατοχή- Ευρώπης. Η τριλογία του Βερολίνου που προηγήθηκε εκδοτικά αποτυπώνει σε τρεις χρόνους τη ζωή στο ναζιστικό και μεταπολεμικό Βερολίνο. Η Μυστηριώδης Πράγα που ακολουθεί, διαδραματίζεται το φθινόπωρο του 1941, όταν η ναζιστική προέλαση κολλάει λίγα χιλιόμετρα πριν τη Μόσχα και η αήττητη Βέρμαχτ αντιμετωπίζει για πρώτη φορά το φάσμα της ήττας. Πρωτόγνωρο συναίσθημα για την ηγεσία και το λαό της Γερμανίας που είχε συνηθίσει στις εντυπωσιακές και γρήγορες νίκες.

Read more...

Συνωμοσία της φωτιάς

sn collusion“Ο τύπος ξέρει να γράφει” επιμένει ο Ellroy για τον Stuart Neville που έγινε γνωστός για τα “Φαντάσματα του Μπέλφαστ”. Το δεύτερο βιβλίο που εκδίδει ο Neville είναι άξια συνέχεια του πρώτου, με αδύνατα αλλά και δυνατά σημεία.

Read more...

Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ

Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ“Το καλύτερο βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα που έχω διαβάσει εδώ και χρόνια”. Και πέρα από την γνωστή υπερβολή που διακρίνει τον νάρκισσο James Ellroy, η δήλωση έχει δόση αλήθειας. Ο Stuart Nevile εμφανίστηκε εντυπωσιακά στον κόσμο του αστυνομικού μυθιστορήματος με μια δυνατή ιστορία.

Read more...
Subscribe to this RSS feed